Sizi Arayalım
Ses Yalıtımı Nasıl Yapılır ?
Ses Yalıtımı Nasıl Yapılır ?

Ses Yalıtımı Nasıl Yapılır ?

Ses Yalıtımı Nasıl Yapılır ? : Öncelikle ne tür bir yalıtım ihtiyacınız olduğuna karar vermelisiniz. Satın alacağınız yalıtım malzemelerinin sizin gürültü probleminiz için ne kadar faydalı olabileceğini güvenilir akustik danışmanlardan doğru şekilde öğrenmelisiniz. Piyasada bulunan PVC EPDM ağır ses bariyeri, kauçuk, bondex sünger, akustik yumurta sünger, taş yünü, EPS XPE gibi bir çok ürün satılıyor. Bu ürünlerden hangisi gerçekten ses yalıtımı sağlıyor ve hangi ürün sizin ihtiyacınıza cevap vereceğini doğru tespit etmek sizin için oldukça zor ve internet kaynakları oldukça yanıltıcı görünüyor. Gürültü Türleri hakkında bir fikriniz yoksa şu sayfamızı incelemenizi öneririz. Gürültü Türleri

Ses Yalıtımı Nasıl Yapılır ?

Ayrıca zemin mi Duvar mı yalıtmanız gerekiyor bazı gürültülerde buna karar vermek güç olabilir. Zaten bir çok firmayı arayarak kafanız şimdiden karıştı değil mi? Size hazırladığımız bu kılavuzu okumaya devam edin.

Hangi Ses Yalıtım Malzemesini Seçmeliyim ?

Hangi tip ürüne ihtiyacınız olduğunu bilmiyor musunuz ? Aşağıdaki sorunlardan hangisi sizin sorununuzu en iyi tarif eden açıklama ?

  1. Oda içindeki yankı eko vb gürültüden rahatsız oluyorum.
  2. Yan duvarlardan, tavandan veya zeminden gelen/giden seslerden rahatsız oluyorum.

Eğer sizde 1. seçeneği seçenlerdenseniz izlemeniz gereken yol  yankılanmayı ortadan kaldıracak doğru ürünleri seçmektir. Yani hacim akustiği ürünleri kullanmanız gerekir. Elbette burada uygulama basit gibi görünse  de ürünlerin antibakteriyellik, çalışma frekansları bir kaç faktöre dikkat ederek tercih etmek gerekir.  Bu ürünleri doğru bir yerleşimle yalnızca duvar ve tavanlara HUQ (Akustik Kumaş Panel) hatta zemine de yerleştirerek (akustik halı) burada oluşan rezonans frekanslarının azaltılmasını sağlayabilirsiniz.

Genellikle yankı süresi olarak bilinen reverberasyon süresi kapalı bir alanda sesin kaybolması için geçen süreyi ifade eder.  yansıma alanları olan bir odada sesin defalarca yansıdığını şu aşağıdaki anfi  görselinden görebilirsiniz. Burada ki görünen sesin hareketleri sizin odanız içinde geçerlidir.

Akustik Ses Yalıtımı Yankı Eko

Akustik Ses Yalıtımı Yankı Eko

 

Fabrika, ofis, ev, stüdyo gibi alanlarda da durum bundan farklı değildir. Bu yansımalar karıştığında, yankılanma olarak bilinen bir fenomen ortaya çıkar. Yansımalar perde, sandalye ve hatta insanlar gibi sesi emebilen yüzeylere çarptığında yankılanma azalır. Ancak herhangi bir mekanda yansıtıcı alan çok fazladır. Duvar ve tavan gibi.

Akustik ürünler için farklı seçenekler var açık hücreli akustik süngerler, delikli akustik ahşap paneller ve HUQ Akustik kumaş kaplı panel gibi. Bu akustik ürünleri uygulanması genellikle kolay olabilir. Elbette bu seçeceğiniz ürüne göre değişebilir ancak basitçe yapıştırma şeklinde uygulanabilen HUQ akustik paneller dekoratif, antibakteriyel ve düşük frekanslarda yüksek yutucu değerlerine sahip ürünler olarak herkesin kolayca uygulayabileceği ürünlerdendir.

Yan duvarlardan, tavandan veya zeminden gelen seslerden rahatsız oluyorum.

Ancak 2. seçeneği seçeneği seçenlerdenseniz işlemler biraz daha karmaşıklaşır. Bir sesin yapıdaki kaçış noktalarını iyi bilmek, gürültünün frekansını iyi bilmek ve elbette şiddetini iyi bilmek gerekir. Zira bu detaylar akustik uzmanlara kullanması gereken malzemelerin detaylarını verir. Zira her ses yalıtım ürünü farklı frekanslarda çalışır ve farklı yalıtım değerlerine sahiptir.

Yani 250hz ‘de 33dB yalıtım sağlayan bir ürün 120hz ‘de yalnızca 11dB gibi bir yalıtım sağlayabilir. Dolayısıyla ürünlerin çalışma frekanslarını bilmek oldukça önemlidir. Bu yalıtım detaylarınızda yüksek fiyat maliyetinden kurtarmakla kalmaz, gereksiz kütle oluşturmayı ve yer kaybetmeyi de engeller.

Ses yalıtımı komşu gürültüsünün etkilerini azaltmak veya tamamen ortadan kaldırmayı amaçlayan işlemler bütünüdür. Mevcut yapılardaki ses izolasyonunun en önemli detayları ortak duvar ses yalıtımı ve katlar arasında darbe titreşim yalıtımıdır. Aynı şekilde bizim gürültülerimizin de komşu alanlara geçmesini engellemeyi hedefler.

Genellikle özel bir amaç olarak kullandığımız home stüdyo veya home sinema gibi alanlarınız yoksa ev içinde kendi gürültülerimizden rahatsız olmayız. Bu nedenle konutlarda genellikle ortak duvar ve zemin yalıtımının yapılması yeterlidir ancak üst kat komşumuzda zemin yalıtımı yoksa ve anlaşılabilir bir komşu değilse bu durumda tavan yalıtımı zaruriyeti doğar ve bu alanlarda da gürültü kontrolü yapılması gerekir.

darbe sesi yalıtımı

darbe sesi yalıtımı

Ses Yalıtımının temel kuralı yalıtım yapılacak alanda kütle ve yay sistemi oluşturmaktır. Bu odanızın bir duvarı fabrikanızın zemini olması farketmez. Kullanılacak tüm ses yalıtım malzemeleri belirlenen gürültünün frekansına uygun ve istenen seviyede ses yalıtımı yapabilme özelliğine sahip olmalıdır.
Ses yalıtım malzemeleri hava geçirgenliği yoktur. yani bir sünger gibi açık hücre yapısını sahip değildir. Sünger gibi hava geçen malzemelerden yoğunluğu artsa bile sesin geçişi çok fazla olur. Bu nedenle ses yalıtımı yaptırmak isteyen kişinin şikayetini doğru şekilde anlatması ile şikayete uygun ses yalıtım malzemeleri seçilerek uygun yay ve kütle oluşturularak ses yalıtımı yapılır.
Ses yalıtımı kuru duvar sistemleri ile daha hızlı ve etkili olabileceği gibi blok duvar sistemleri ile de yapılabilir. Bu maliyet açısından sizi etkileyebilir ancak mutfak dolabı gibi duvarın taşıyıcı görevi göreceği alanlarda kutu profil sistemi ile halledilemiyorsa blok duvar sistemleri ile iki duvar arası ses yalıtımı yapılabilir.
Sizinle paylaşmak istediğimiz çok fazla bilgiye sahibiz lütfen bizi aramaktan çekinmeyin. Üstelik ücretsiz.
Desibel Skalası

Desibel Skalası