Gürültü Türleri

Gürültü türleri genel olarak ikiye ayrılır. Darbe gürültüsü (Darbe Doğuşumlu) ve havadan yayılan gürültüdür (Hava doğuşumlu) . Yan sesler gibi diğer gürültü türleri çoğunlukla çevreden kaynaklanır ve duvarların ve pencerelerin ses yalıtımı ile çözümlenebilen sorunlardır.

Darbe Gürültüsü


Darbe Doğuşumlu Seslerin Geçiş Yolları
Birisi bir kitabı düşürdüğünde veya ayağını yere vurduğunda, ortaya çıkan sese darbe yada çarpma gürültüsü denir. Darbe gürültüsü zemin ile doğrudan temas kurar ve zemin yapısı üzerinden titreşim yolu iletilir. Parke, Fayans, Mermer veya granit zemininizin son katmanı ne olursa olsun altında bir yalıtım işlemi yapılmamışsa bu darbe kaynaklı sesler titreşim yolu ile alt kata, yan duvarlara, kolon ve kirişlere geçiş sağlayacaktır. Darbenin yoğunluğuna göre bu sesin alt ve üst katlara ortak duvardan yan komşulara gitmemesi için bir neden bulunmuyor. Darbe gürültüsünün diğer örnekleri topuk sesleri , hidrofor, jenerator, asansör dairesi, kazan dairesi gibi mekanik hacimlerde oluşan titreşimlerde sayılabilir.
Havadan Yayılan Gürültü
Bu tür bir gürültü hava yoluyla ses dalgaları ile iletilir. Bunları kontrol etmek veya azaltmak daha zordur. Havadan gelen gürültü, yüksek sesli konuşmaları, müziği, ağlamayı ve arabaların korna çalmasını örnek verebiliriz. Darbe gürültüsü, komşunuzun zemininden tavanınıza kirişlerle bağlanmış doğrudan iletilen titreşim yoluyla hareket ederken, havadaki gürültü hava moleküllerinin birbirine çarpmasıyla iletilir. Sesin yoğunluğuna göre bu seslerde yapıda titreşimler meydana getirir. Özellikle mekanik sesler, müziklerdeki bass sesleri trampet, bateri odası vb alanlarda oluşan gürültü hem titreşim hemde hava doğuşumlu ses yalıtımı yapmayı gerektirir.
Ses Yalıtımı Nasıl Yapılır?
Ses yalıtımı yapmanın 4 temel kavramı vardır. Elbette ticari sırlarımızı paylaşmıyoruz ancak bu bilgiler doğru bir yalıtımın nasıl olması gerektiği sizi bilgilendirecektir.
Ayrıştırma : Kelimenin tam anlamıyla, ayrıştırma, bir şeyi diğerinden ayırma veya ayırma eylemidir. Ses dalgaların bir titreşim oluşturduğundan ve bu titreşimin yayılması için sağlam bir yol veya iletken gerektirdiğini hatırlıyoruz. Yapılarımızda bu sağlam yol kolon, kiriş duvar veya zeminlerimiz olabilir.
Emilim : Adından da anlaşılacağı gibi, bu faktörün etkisi, sesin eko ve yankıya uğrayarak artmasını engellemek sonuçta ortaya çıkan gürültünün azalmasını sağlamaktır.
Kütle : Kütle sesi engellemenin önemli bir faktörü olarak bilinir ancak ses yalıtımında sadece kütle arttırarak yalıtım pek mümkün olmaz. Doğru ürün kombinasyonları ile sorunları çözmek gerekir. Buradaki ilke, duvarı olabildiğince ağır yapmaktır. Bununla birlikte, yapı boyunca iletilen titreşim sesleri için o kadar kullanışlı değildir. Alçıpan, kontrplak, OSB, çimento levha , yüksek kütleli malzeme örnekleridir.
Sönümleme : Sönümleme, ses yalıtımının dört unsurundan biridir. Sönümleme malzemesinin yaptığı şey, ses (kinetik) enerjisini ısı enerjisine dönüştürmesidir. Başka bir deyişle, ses dalgalarının neden olduğu bir duvar veya tavanın titreşimlerini sönümler ve ses enerjisinin transferini engeller. Oluşturulan kütleler arasında sönümleme yapabilen iki mükemmel ürünle tanışmak isterseniz SoundCell ve SoundCell PRO ile tanışabilirsiniz.









