Sizi Arayalım
Yazılar
Yazılar

Gürültü Seviyesi ve İşitme Hasarı

Kategoriler:

Gürültü Seviyesi ve İşitme Hasarı kulak sağlığı için oldukça önemli bir detay. Gençler henüz farkında değil. Güzel bir günde metroya yürüdüğünüzü, güneşin ışıldadığını, güneş gözlüklerinizi taktığınızı ve kulaklığınızın kulağınıza tam oturduğunu hayal edin. Tam metroya ulaştığınız anda en sevdiğiniz şarkı çalmaya başlar. Tren elbette büyük bir gürültüyle gelir ve artık en sevdiğiniz şarkıyı duyamazsınız, bu yüzden sesi yükseltirsiniz, biraz daha biraz daha. Bu senaryo ve benzerleri, her gün, tüm dünyada, sürekli bir gerçektir ve işitmemize zarar verebilir.

Gürültü Problemi

Kulaklıklar 1800’lerin sonlarından beri ortalıkta, ancak 1979’da Sony Walkman’in piyasaya sürülmesiyle hayatımıza girdi . Tarihte ilk kez müzik taşınabilir hale gelmiştir ve görünüşe göre gece kulaklıkları her yerdeydi ve bununla birlikte yaygın bir işitme hasarı tehdidi de beraberinde geldi.

Kulaklarımız , iç kulağın bir bölümü olan Koklea veya kulak salyangozu (iç kulağın işitsel kısmıdır) ses dalgalarını alarak sesi işler . Kokleadaki küçük tüyler (stereocilia), ses dalgasının mekanik enerjisini tüy hücresi için bir elektrik sinyaline dönüştürür ve bu da işitme sinirinin beyne duyduğumuzu söylemesini sağlar. İşitme kaybı , gürültüye maruz kalma seviyelerine dayanır ve büyük ölçüde kokleadaki stereosilyadaki hasar veya işitme sinirindeki hasardan kaynaklanır.

CDC’ye göre 80 dB’nin üzerindeki ses seviyelerine maruz kaldığında işitme hasarı oluşur. 2 saatten fazla 80-85 dBA gürültüye maruz kalmak işitme hasarına neden olabilir. Gürültü / ses seviyeleri arttıkça işitme hasarı da artar. 120 dB’nin üzerindeki tek olay seviyeleri anlık hasara ve ağrıya neden olabilir.

Sosyal bir konuşma tipik olarak 60dB civarındayken, bir ateşli silah veya havai fişek 140-150 dB seviyelerine ulaşabilir.

Yüksek  sese maruz kalma seviyelerine bağlı işitme kaybı geri döndürülemez ve genellikle şu şekilde kendini gösterir:

  • Kulakta çınlama tıslama veya uğultu
  • Gürültülü alanlarda konuşmayı anlamada güçlük
  • Tıkalı kulak hissi
  • Geçmişe göre daha yüksek ses seviyelerinde TV, müzik vb. Dinlemek

Bir başka teknolojik gelişme olan akıllı telefonlar, bir kullanıcının dinleme maruziyetini takip edebilir. Bu tür verilerin aile üyeleri, arkadaşlar ve meslektaşlar ile tartışılması ve gözden geçirilmesi ilginçtir ve artan ve zararlı gürültü seviyelerine maruz kalma sıklığımızı gösteriyor. Bazı seviyeler, 2 saatten fazla bir süredir 80-85dB hasar eşiği içindeydi. Yine de veri sağlayan herkes, ofis gibi sessiz yerlerde veya banliyö sokaklarında yürürken dinlediklerini belirtti.

Metro araçlarında ses seviyeleri 75-85 dB civarındadır . Uçaklardaki gürültü seviyeleri çok daha yüksektir, burada kabin seviyeleri kalkış ve iniş sırasında 105 dB’ye ulaşabilir ve genellikle seyir yüksekliğinde 85dB civarındadır. ( Ayrıca Bakınız: Gürültü Türleri ) Bu yüksek arka plan seviyeleriyle, pek çok kişinin kulaklıklarını metroda 85-95 dB ve uçaklarda 90 ila 100 dB’nin üzerinde seviyelerde dinlediğini varsaymak güvenlidir. Kulaklıklar maksimum 110-115 dB seviyelerine ulaşabilir ve birçok yolcu, kalkış ve iniş sırasında düzenli olarak neredeyse maksimum ses seviyesinde müzik dinler. Bu seviyelerde müzik dinlemek, yeterince maruz kalındığında işitme hasarına neden olma olasılığı fazlasıyla yüksektir.

Gürültülü ortamlarda kulaklık dinlemek bir zorunluluksa, gürültü önleyici kulaklık kullanmak gürültüye maruz kalma düzeylerini düşürmeye yardımcı olabilir .

Birçok uzman, bunun kısmen taşınabilir müzik dinlerken kulaklık kullanımından kaynaklandığına inanıyor. Tıbbi müdahale ile de olsa tedavi edilebilir olsa da işitme kaybı geri döndürülemez. Buna göre, iyi işitme yaşla birlikte kendiliğinden azalırken, taşınabilir müzik ve kulaklık kullanımı keyifli olduğu için, kulaklıklarınızla ne kadar yüksek sesle dinlediğinizin farkında olarak kulaklarınızın seviyeleri güvenli bir şekilde tutmaya çalışın.

İlginizi çekebilecek diğer yazılar
Kategoriler
Ses Yalıtımı
Gürültü türleri genel olarak ikiye ayrılır. Darbe gürültüsü (Darbe Doğuşumlu) ve havadan yayılan gürültüdür (Hava doğuşumlu) . Yan sesler gibi diğer gürültü türleri çoğunlukla çevreden kaynaklanır ve duvarların ve pencerelerin ses yalıtımı ile çözümlenebilen sorunlardır. Darbe Gürültüsü   Birisi bir kitabı düşürdüğünde veya ayağını yere vurduğunda, ortaya çıkan sese darbe yada çarpma gürültüsü denir. Darbe […]
Evde gürültü sizi çıldırtıyor mu? Burada gürültülü evinizi, dairenizi veya apartman dairenizi nasıl ses geçirmez hale getireceğinizi öğrenebileceğiniz bazı detayları paylaşmaya çalışacağız. Gürültünün nasıl hareket ettiği ve ses yalıtım malzemeleri ve yöntemleriyle nasıl engelleneceği veya boğulacağı hakkında bilgiler edineceksiniz. Bir Oda Ses Yalıtımı Nasıl Yapılır Evde Home Stüdyo veya Home Sinema Profesyonel Ses Yalıtımlı Akustik […]
Gürültü Problemi
Kemik İletimli Kulaklıklar ses pazarında yeni bir teknoloji ürünü olarak popüler hale geldi. Bazı insanlar kulak kanalının içine oturmadıkları için kafanın yanlarında dinlendikleri için karıştırırlar. Bir dinleyici, kulaklık kulağında değilse nasıl bir şey duyabilir? Cevap, titreşimlerin sesi yaymak için bir nesnenin içinden geçtiği akustik bir fenomen olan yapı kaynaklı seste yatmaktadır. Yapı kaynaklı ses bu […]
STC NRC IIC
STC, NRC ve IIC Farkı Nedir? STC ( Ses İletim Sınıfı) STC ( Ses İletim Sınıfı) , bir malzemenin veya ürünün sesin duvardan, tavandan, zeminden veya başka bir bina tertibatından geçmesini engelleme yeteneğini temsil eder – başka bir deyişle, havadan yayılan gürültünün bir yerden bir yere aktarılmasını durdurma. Kuzey Amerika’daki en yaygın ses ölçüm sistemidir […]
Antrasit Vicoustic Sünger
Akustik sünger kullanım alanları oldukça geniştir. özel olarak üretilmiş, değişik formlara sahip bir hacim akustik malzemesi olan bu süngerler günümüzde birçok alanda kullanılmaktadır. Tek amacı ortamda yayılan seslerin yankısını gidermek, hacim akustiğini düzenlemek maksadıyla kullanılmaktadır. En çok yanılgı ürünün ses yalıtımı yaptığı ile ilgilidir. Akustik sünger ses yalıtım malzemesi değildir. Zira sünger malzemelerin hiç bir […]