Evde Stüdyo için Ses Yalıtımı
Evde stüdyo için ses yalıtımı uygulaması, oluşturacağınız alanda hobinizi daha mutlu şekilde gerçekleştirmenizi sağlar. Odada yankılanan seslerin dışarıya çıkmaması ve komşularınızın rahatsız olmaması, daha rahat bir ortam oluşturmanızı sağlar.
Aslında maliyetli bir iş olan evde stüdyo, bazen hobi amaçlı bazen de ticari amaçlı yapılabilmektedir. Mesela çalışma ortamının kendinden uzak olmasını istemeyenlerin tercih ettikleri bir yöntem olan evde stüdyo kurma fikri, ticari anlamda da aslında kazançlı bir işe dönüştürülebilir. Neticede yeni bir yer tutmak, burayı döşemek vs. kendi başına bir maliyet gerektirir. Ama kendi evinizde stüdyo kurduğunuzda, en basitinden yeni bir iş yerinin kira maliyetinden kurtulmuş olursunuz.
Evde Stüdyo Nasıl Kurulur?
Bir stüdyonun sağlıklı bir şekilde işlemesi ve beklentileri karşılayabilmesi için öncelikle stüdyo için gerekli ses yalıtım malzemelerinin doğru tespit edilmesi gerekir. Ama bu tek başına yeterli gelmeyecektir, zira doğru bir uygulama kesitine ve doğru bir uygulama ustasına da ihtiyacınız vardır. Ses yalıtımı basit gibi görenlerin sonuçlarının hüsran olduğuna da üzülerek sıkça rastlıyoruz. Özellikle sünger malzemelerin profesyonel ses yalıtım malzemeleri gibi pazarlandığından bu yana.
Bina ya da apartman dairesinde stüdyo kurmanın kendine göre dezavantajları vardır. Mesela doğru şekilde ses yalıtımı ve akustik düzenleme yapılmazsa, muhtemelen ikinci günden sonra komşularınız sizden şikâyetçi olmaya başlayacaklardır. Bu yüzden evde stüdyo ses yalıtımı için bu konuda yeterli değilseniz profesyonel bir destek almanız doğru bir karar olacaktır.
Stüdyo Ses Yalıtımı Nasıl Yapılır?
Stüdyolar, müzik enstrümanlarının, ses kayıt cihazlarının bulunduğu alanlardır. Haliyle burada oluşan seslerin kulağınıza, ses kayıtlarınıza en iyi şekilde gelmesi için hacim akustik düzenlemesinin ve çevremizde rahatsız olabilecek alanlara sizin için harika olan seslerin rahatsız edici gürültüye dönüşmemesi için ses yalıtımı yaptırmanız gerekecek. Böyle bir durumla karşılaşmamak için mekanın davranarak ses yalıtımı ve akustik düzenlemesinin profesyonel ses yalıtım malzemeleri ile yapılması tüm bu sorunları aşmanız için ilk aşamadır.. Peki, stüdyo ses yalıtımı nasıl yapılır?
Öncelikle işe nereden başlanması gerektiğini belirlemeniz, ses yalıtımı için hangi malzemeleri kullanacağınızı belirlemeniz ve uygulama teknikleri ve işin püf noktalarını öğrenmeniz gerekir. “Tüm bunları ben yapamam” diyorsanız, işin uzmanı ekibimizden destek almanız daha doğru olacaktır.
Yukarıda söylediğimiz konuları tamamladı iseniz ikinci aşamaya geçebilirsiniz. Bu aşamada dikkat edilmesi gerekenler ise şunlardır;
- Sesin oluştuğu yeri tespit edip, sesi kaynağından yalıtmak, (duvar ses yalıtımı, tavan ses yalıtımı, zemin ses yalıtımı)
- Hacim akustiği yaparak seslerin oda içinde dengeli bir şekilde dağılmasını sağlamak,
- Uygun malzemelerde ses yalıtımı ve akustik dengeyi sağlamak için uygulamaya geçmek.
Evde Stüdyo için Ses Yalıtımı Hangi Alanlara Yapılır?
Ses yalıtımı, tek başına duvar ya da zeminde yapılan yalıtımlardan ibaret değildir. Net bir sonuç alabilmek için sesleri kaynağından kesmek ve hacim akustiği oluşturmak gerekir. Bunun için;
- Duvar ses yalıtımı,
- Tavan ses yalıtımı
- Zemin ses yalıtımı,
- Akustik kapı,
- Akustik pencere (veya ön yüzden kapatma)
- Akustik ses yutucu paneller kullanmak gerekir. (süngerler veya daha verimli olan HUQ akustik kumaş kaplı paneller)
Kendi Başıma Ses Yalıtımı Yapabilir miyim?
Ses yalıtımı, üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir konudur. Ürün kadar uygulamanın da çok değerli bir iş olduğunu unutmayın. aynı ürünle bir kesitte 65dB yalıtım sağlarken farklı bir kesitle 20dB üzerine çıkamayabilirsiniz. Uygulanacak malzemelerin doğru seçilmesi konularda uzman olmak önemlidir. Bu yüzden tek başınıza yapmanız imkanlar dahilinde olsa da yine de iyi bir sonuç elde edebilmek için ses yalıtımı alanında uzman ekibimizde ücretsiz danışmanlık desteği almanız daha doğru bir karar olacaktır.
Ev stüdyo ile ilgili akustik sorun
Boş bir odayı bir kayıt alanına dönüştürmek, bir müzisyenin üstlenebileceği en tatmin edici çabalardan biridir. Güzel bir ses odası, yaratıcı sürecin kendini göstermesine izin verir ve hiçbir zaman, kişinin kayıt zanaatını geliştirmesini sağlayan bir vaha haline gelir. Bu küçük odalardaki sorun, müzisyenin çoğu zaman bir parça kaydetmesi ve son miksajın diğer ses sistemlerinde çalındığında iyi bir şekilde çevrilmediğini çabucak keşfetmesidir. Sorunun gerçek doğasının farkında olmadıklarından, gerçek sorun ekipman olmadığında bu yatırımın ‘sorunu çözeceği’ iddiasıyla genellikle yeni bir mikrofon veya en yeni nesil mikrofon satın almayı tercih edeceklerdir, ancak sorun odanın kendisidir.
Çoğu küçük ev stüdyosu, tarak filtreleme ve titreşim yankısı olarak bilinen kesintilere neden olan monitörlerden ve enstrümanlardan gelen sesi yansıtan yüksek derecede yansıtıcı duvarlara ve pencerelere sahip kare veya dikdörtgen alanlardır. Bu, eko ve yankı uygulamayı belirsiz hale getirir. Yakın alan monitörlerinden gelen ve duymak istediğimiz doğrudan ses, güçlü birinci ve ikinci dereceden yansımalarla rekabet eder ve bu da enstrümanların ses manzarası boyunca konumlandırılmasını zorlaştırır. Tarak filtreleme, belirli frekansların iptal edilmesine veya birleşmesine neden olarak eşitlemeyi belirsiz hale getiren tepe ve inişlere neden olur. Oda akustiği doğru olmazsa kulaklarınız tabiri caizse kör olur. Duymak istediğimiz yakın alan monitörlerinden gelen doğrudan ses, güçlü birinci ve ikinci dereceden yansımalarla rekabet eder ve bu da sesin doğru duyumunu zorlaştırır.
Evde Stüdyo için hangi materyali kullanmalısınız? Akustik Sünger mi HUQ Kumaş Panel mi ?
Akustik uzmanımızın cevabını sizler için aşağıda paylaşıyoruz.
“Evde stüdyo veya bir home sinema hiç farketmemektedir. Bu oldukça sıcak bir konu olabilir çünkü genelde akustik sünger uygulamasının sıkça kullanıldığını görüyoruz. Birçok ev stüdyosundan gördüğüm fotoğraflardan ve sadece genel olarak siyah akustik siyah yumurta, siyah akustik piramit sünger uygulamasının yapıldığını görüyorum. Yalnızca akustik veya diğer süngerlerle yalıtım sağlanmadığını bir çok videomuzda paylaştık. Yalıtımdan sonra son katmanda akustik süngeerin elbette çok sayıda faydası var ve stüdyonuza yerleştirmesi çok daha kolay. Ancak, olumsuz tarafları da var. Öncelikle ve en önemlisi bu ürünler antibakteriyel değildir, içeriğinde karbon tozu bulunur. Ayrıca yine oldukça önemli bir grafiği sizlerle paylaşıyorum, bir göz atın, size HUQ Akustik Kumaş kaplı Panel (geniş bant akustik işleme) ile köpük akustik sünger uygulaması arasındaki farkı net olarak görebilirsiniz.”
“Şahsen ben geniş bantlı HUQ fiberglas akustik kumaş panel uygulamasının, daha yüksek seviyede frekans tepkisi ve ayrıca düşük frekanslarda daha fazla emilim nedeniyle kullanmanızı öneriyorum. Akustik düzenleme söz konusu olduğunda, gerçekten ilgilendiğimiz şey düşük frekanslardır.
Zaten çok fazla akustik sünger varsa paniğe kapılmayın, çünkü görebileceğiniz gibi bu yüksek frekansların bazılarını emiyor. Bunu önlemek için köpük olmayan huq akustik kumaş kaplı panellerimizden almayı düşünmeye başlamanız yeterli.”
Nasıl Bir Stüdyo Kurarım
Evinizde hobi amaçlı veya tamamen profesyonel. Mutlu Akustik ticari veya bireysel stüdyolarınız için profesyonel ses yalıtım kesitleri oluşturu. Hemen hemen her zevke uygun geniş renk kartelasına sahip hacim akustik ürünleri üretir. Stüdyo gibi alanlarda özellikle profesyonel bir ses yalıtımı yapmak için profesyonel yazılımlar aracılığıyla simülasyon uygulamaları yaparak en doğru duvar tavan ve zemin yalıtım kesitlerini oluşturur. Son katmanda anti bakteriyel HUQ akustik kumaş panel gibi ürünlerle sesleri daha net ve soft duymanız için gerekli hacim akustik çalışmalarını yapar. Koltuk ve halılarınıza kadar tüm ihtiyaçlarınızı karşılayacak geniş bir akustik ürün yelpazesine sahiptir.
- Stüdyo Ses Yalıtımı
- Stüdyo Ses Yalıtımı
- Stüdyo Ses Yalıtımı
- Stüdyo Ses Yalıtımı
- Stüdyo Ses Yalıtımı
- Stüdyo Ses Yalıtımı
- Stüdyo Ses Yalıtımı
- Stüdyo Ses Yalıtımı
- Stüdyo Ses Yalıtımı
- Stüdyo Ses Yalıtımı
- Stüdyo Ses Yalıtımı
- Stüdyo Ses Yalıtımı
- Stüdyo Ses Yalıtımı
- Stüdyo Ses Yalıtımı
- Stüdyo Ses Yalıtımı
- Stüdyo Ses Yalıtımı
- Stüdyo Ses Yalıtımı
- Stüdyo Ses Yalıtımı