Kompresör Ses Yalıtımı
Kompresör Ses Yalıtımı, ister bir diş hekimi olun, ister bir imalatçı her durumda ihtiyaç duyduğumuz hava akışını sağlayan kompresör ses yalıtımı için mevcut odanızın yalıtımı veya kompresör ses yalıtım kabini ihtiyacınız olabilir. Örneğin bir oto yıkamacı iseniz tazyikli su akışını sağlamak için güçlü kompresörlere ihtiyacınız var ve şehir içinde bulunan bu kompresör odalarının yalıtılması gerekir. Binalar veya yapılar genellikle bu tarz yüksek gürültüleri tutamazken sandviç paneller ile yapılmış kompresör kabini gürültüyü tutamaz ve çevreye rahatsızlık verir.
Diş hekiminin küçük bir kompresörü vardır ancak bu gürültü bile hem müşterileri, hem de sürekli bu sese maruz kalan hekim ve teknisyenleri ciddi şekilde rahatsız edecektir. Başlangıçta bu küçük kompresörün sesi katlanılabilir gibi gelse de zaman geçtikte daha öfkeli, agresif, ani tepkiler veren bir diş hekimi görebilirsiniz.
Kompresör odası ses yalıtımı nasıl yapılır ?
Bir kompresör odası ses yalıtımı yapmak istiyorsanız öncelikle cihazın doğal çalışma gürültüsü ve rahatsızlık verdiği bölgede oluşan gürültü seviyeleri ölçümlenmelidir. Bu ölçüm sonuçlarına göre kompresör odasının duvar tavan ve zeminlerine kullanılacak yalıtım malzemeleri ve diğer yapı malzemelerin seçimi yapılmalıdır. Kompresör odası yerine kompresör kabini yapılarak bu kabin duvar, tavan ve zeminlerinde de ses yalıtım uygulamaları yapılmalıdır.
Basit bir şekilde kompresör ses yalıtımı şöyle yapılır: Cihazınız büyük bir odanın içindeyse kabin yapmak mantıklı ve maliyeti oda ses yalıtımına göre daha düşük olur. Bazı durumlarda kutu yada alm profiller kullanılarak karkas sistemi oluşturulur duvarın her iki tarafından iki alçıpan arasında SoundCell kullanılabileceği gibi bir yüzünde soundcell diğer yüzünde soundcell pro kullanmak veya farklı bir yalıtım malzemesi seçmek gerekebilir. Bu cihazın çalışma gürültü seviyesine göre tercih edilecektir. Zeminde cihazın doğal çalışmasını engellemeyecek bir titreşim sönümleyici padler veya soundcell gibi ürünlerle zeminden ayrılarak üzerine plywood yerleşerek tamamen zeminden ayrılabilir.
Kompresör Odası Ses Yalıtımı Kullanılan Malzemeler
- Ses Yalıtım Malzemeleri
- SoundCell
- SoundCell Pro
- Celenit
- Ses İzolasyon Malzemeleri
- Acoustic Adhesive
- Kompresör Kabini
- EPDM Heavy Layer
- PVC Bariyer
- Tecsound
Kompresör odası Süngerle Ses Yalıtımı Yapabilir miyim ?
Bu sorunun cevabı aslında net olarak hayır. Süngerler açık hücre yapısına sahiptir hava geçiren her şey sesi de geçirir. Süngerin sertliği ve yoğunluğu olarak bilinen DNS farketmeksizin sünger yapısından dolayı sesleri geçirir. Akustik süngerler ise yalıtım yapıldıktan sonra iç kısımda son katman olarak uygulanabilir. Burada ki kullanım amacı kabin yada oda içinde eko ve yankı oluşmasını engellemektir. Yani akustik süngerler de dahi hangi sünger tipi olursa olsun sünger ürünleriyle ses yalıtımı çok düşük kalacaktır.
Şu makalelerimizi okuyun
- Ses Yalıtım Süngeri gürültüyü engeller mi ?
- Akustik Sünger Kullanım Alanları
- Kazan Dairesi Ses Yalıtımı
- Duvar Ses Yalıtımı