Sizi Arayalım
Yazılar
Yazılar

Bir Odanın veya Evin Ses Yalıtımı – Kılavuz

Kategoriler:

Evde gürültü sizi çıldırtıyor mu? Burada gürültülü evinizi, dairenizi veya apartman dairenizi nasıl ses geçirmez hale getireceğinizi öğrenebileceğiniz bazı detayları paylaşmaya çalışacağız. Gürültünün nasıl hareket ettiği ve ses yalıtım malzemeleri ve yöntemleriyle nasıl engelleneceği veya boğulacağı hakkında bilgiler edineceksiniz.

Bir Oda Ses Yalıtımı Nasıl Yapılır
Evde Home Stüdyo veya Home Sinema
Profesyonel Ses Yalıtımlı Akustik Kapı
Ses Geçirmez Profesyonel Duvar Yalıtımı
Katlar Arasında Ses Yalıtımı
Pencerelerde Ses Yalıtımı
Ses Yalıtımlı Apartman Dairesi

Öncelikle gürültünün gerçekliğiyle yüzleşmeliyiz, Hafif yapı elemanları, açık kat planları ve çok sayıda gürültü makine ekipmanları ve elbette gürültülü eğlence donanımı sayesinde, bugünün evleri her zamankinden daha gürültülü. Bir ev veya apartmanda ki gürültülü alanlar doğru ses yalıtım malzemeleri ile donatılmadıkça dayanılmaz bir hal alabilir.

Apartman ve ve apartman dairelerinde ve gürültülü sokak ve mahallelerde gürültülü komşuları susturmaya çalışmak bazen zor bazen imkansızdır. Çoğu zaman da empati kurmakta zorlanan insanları gürültü seviyesini arttırlar. Peki tüm bu iç veya dış sesleri engellemek için bir evi odayı veya duvarı nasıl ses geçirmez bir hale getirirsiniz?
Bu kapsamlı kılavuzda bu soruları ve daha fazlasını yanıtlamanıza yardımcı olacağız.
Ama öncelikle gürültüyü etkili bir şekilde kontrol edebilmek için sesin dinamiklerine bakalım.

Ses Nasıl Çalışır?

Temelde ses, bir nesne titreştiğinde üretilen ve etrafındaki hava molekülleri üzerinde titreşim dalgaları yaratan enerjiden gelir. Kulağımızdaki hassas zar olan kulak zarı, havadaki bu titreşimleri algılar ve bu frekansları beynimizde farklı ses türleri olarak kaydeder. (Kemik İletimli Kulaklıklar ve Yapı Kaynaklı Ses)

Bas frekansları uzun dalga boylarına ve tiz frekanslar kısa dalga boylarına sahiptir. Bu sesler, temas ettikleri malzemelerden farklı şekilde etkilenir. Komşunuzun derin bas hoparlörünün güçlü basını engellemenin, orta düzey bir konuşmayı susturmaktan çok daha zor olduğunu göreceksiniz. Zira konuşma seslerini yalıtan bir ürünün uzun dalga boylarına sahip seslerde ses yalıtım seviyelerinin oldukça düştüğünü hissedeceksiniz.

Bir yüzeyde kullanılan yapı malzemesi aynı zamanda ses iletim özelliklerini de etkiler. Sert yüzeyler, etrafındaki ses dalgalarını yansıtma eğilimindedir ve paralel duvarlar kalıcı bir yankı etkisi yaratır. Bunu boş bir odaya girdiğinizde sesinizin yankılandığı fenomeni yaşayarak görmüşsünüzdür. Aksine yüzey ne kadar yumuşak ve tekdüze olursa sesin sekme şansı o kadar az olur. Şayet iki duvar birbirine paralel değilse sesin ileri geri yankı yapması daha az olasıdır.

Gürültü Nedir?

Gürültü, sadece istenmeyen sestir. Evde çoğu insan gürültünün, yaptıkları şeyin çıkardığı sesten başka herhangi bir ses olduğunu düşünür. örneğin, telefonda görüşme yapıyorsanız, yan odadaki televizyon sesi sizin için gürültü olarak tanımlanabilir. Aynı şekilde siz televizyon izliyorsanız, yakında telefon görüşmesi yapan birinin sesi sizin için gürültü olarak tanımlanır. Gençlerin müzik sesi gençler için bir eğlence kaynağı iken sizin için gürültüdür. Hepsi bu kadar. Şimdi gürültünün tanımını anladınız 😉

Bir Oda Nasıl Ses Yalıtımı Yapılır?

  1. Peki bir odanın ses yalıtımı nasıl yapılır;
  2. Hangi gürültüyü kontrol etmek istediğinizi belirleyin.
  3. Zemin alanlarında parke yada şap altında kullanabileceğiniz ürünler tercih edebilirsiniz.
  4. Duvarlar için uygulayabileceğiniz farklı ses yalıtım malzemeleri bulunmaktadır.
  5. Doğru imal edilmiş Akustik kapılar sesi engellemede mahirdirler. Akustik kapılar kullanabilirsiniz
  6. Ses geçirmez pencere profilleri ve akustik cam modellerini inceleyin.
  7. Sesi engelleyen duvar tavan ve zemin yalıtım malzemeleri ve yapım tekniklerini keşfedin.

Şimdi bu saydığımız maddelerin detayına, ayrıntılarına girelim.

Ses yalıtımı, gürültüyü kontrol etmekle ilgilidir. Öyleyse kendinize “Hangi sesi kontrol etmek istiyorum?” Diye sorun.

Genel olarak, gürültü kontrolü iki kampa dahildir:

  1. Evinizde üretilen sesin kalitesini ve doğasını kontrol etmek – Hacim Akustiği
  2. Duymak istemediğiniz engelleme gürültüsü – Ses Yalıtımı

Bunların birisi iç gürültüyü kontrol etmeye (yankı – eko) yönelik iken diğeri sesin bir noktadan farklı bir noktaya erişmesini yani ses yalıtımını ifade eder.

Sesin hareketini kontrol etmek için iki ses geçirmezlik tekniği kullanılır:

  1. Ses emici Akustik Malzemeler
  2. Ses Yalıtım Malzemeleri

Ses emici , sesi emer, böylece ses bir duvardan başka bir duvara sıçramaz.

Ses engelleme , ses aktarımını durduran veya azaltan malzeme ve yöntemlere dayanır.

Bir odayı etkili bir şekilde ses geçirmez hale getirmek için, gürültü engelleme ve ses emici malzeme ve tekniklerin bir kombinasyonunu kullanabilirsiniz.

Gürültünün duvarlar, tavanlar, zeminler, kapılar, pencereler ve girişler gibi açıklıklardan geçmesini önlemek için ses engelleyicileri kullanabilir ve ayrıca odanın hem içinde hem de dışında gürültüyü emen malzemeler kullanabilirsiniz.

STC Derecelendirmesi Nedir? (Bu önemli bir ölçüdür!)

Gürültüyle uğraşırken, ses yalıtımının etkinliğini ölçmek önemlidir. Bir malzemenin sesi engelleme yeteneği, bir Ses İletim Sınıfı (STC) derecesi ile ölçülür . Bu derecelendirme, kabaca bir bölme veya nesne tarafından sağlanan gürültüdeki desibel azalmasını yansıtır.

Ses emilimi, Gürültü Azaltma Katsayısı (NRC) derecesi veya Ses Emme Ortalaması (SAA) ile ölçülür .

Her iki durumda da, derecelendirme ne kadar yüksekse, malzemeler ve yöntemler işlerini yaparken o kadar etkili olur.

Yüksek sesli konuşmayı engellemek için, bir duvarın en az 40 ila 50 arasında bir STC derecesine ihtiyacı vardır. Mükemmel gürültü engelleme için, 50 ila 60 üzerinde bir STC derecesine ihtiyacınız olacaktır.

Aşağıdaki ses yalıtımı bölümlerinin her birinde, elde etmek isteyeceğiniz STC derecelendirmelerini tartışıyoruz.

Ses Emici Malzemeler ve Teknikler

Gürültüye neden olan yankıları ve yankılanmaları – Reverberasyon azaltmak için yumuşak yüzeyler ve malzemelerle sesi absorbe edin. Tipik bir odada bu malzemeler arasında halı, dolgulu perdeler ve döşemeli mobilyalar bulunur. Bir odanın etrafındaki sesi en aza indirmek istiyorsanız, parke, fayans ve laminat gibi sert malzemelerden kaçının.

Ama daha fazlasını yapabilirsiniz; Tipik bir ev yerleşiminiz yoksa duvarlarda HUQ akustik paneller veya akustik ahşap paneller kullanabilirsiniz. Tipik olarak mikro gözenekli, hafif ve kumaş yüzeye sahip bu malzemeler yumuşak olan ses emici ürünlerdir, gürültünün duvar tavan arasında sıçramasını önler. Bu nedenle, bir ev sinemasında, müzik odasında, podcast kabininde veya kayıt stüdyosunda yansıyan sesten kaynaklanan bozulmayı azaltmak için kullanılırlar. Gürültülü bir mutfak veya dinlenme odasında sesi yumuşatmak için harika çalışıyorlar. Tabi burada bahsettiğimiz ürün orijinal ürünlerdir.

Aşağıdaki eğitim videosu, sesin nasıl hareket ettiğini ve yansıyan sesin neden yankı, bozulma ve parazit oluşturduğunu açıklamaktadır. Ses emiciler ve dağıtıcıların bir kombinasyonunun bir oda sesini nasıl daha az gürültülü ve daha doğal hale getirdiğini gösterir.

 

Bu nedenle, akustik kumaş kaplı paneller veya süngerler yankıları kontrol etmek için çalışır. Ancak insanlar genellikle duvarlara köpük, sünger, akustik paneller, taşyünü, alçıpan veya fayanslar yerleştirmenin komşulardan veya mahalleden gelen gürültüyü azaltmaya yardımcı olup olmayacağını soruyor.

Cevap şu: Sesin etrafta zıplamasını önlüyorlar ama sesi azaltmanın ötesinde, dış gürültüyü engellemede çok etkili olmayacaklar.

HUQ akustik paneller, stüdyo kalitesinde hacim akustiği sunar. Bu ev sineması tarzı  yada stüdyo tarzınde alanlar oluşturmanıza yarar ve birçok renkte mevcuttur.

Kayıt Stüdyosu veya Podcasting için Ses Yalıtımı

İki duvar birbirine paralel değilse, sesin ileri geri yankı yapması daha az olasıdır. Bu, kayıt stüdyoları, ev sinemaları ve müzik uygulama odaları gibi gürültü azaltmanın önemli olduğu ortamlarda düzensiz, açılı, kavisli veya çıkıntılı ses yalıtım malzemelerinin neden popüler olduğunu açıklar.

Ev kayıt stüdyosu oluşturmak ses yalıtım sanatıdır.

Duvarlarının ses geçirmez olmasını istediğiniz ciddi bir kayıt stüdyosu inşa etmeyi düşünüyorsanız, şu videoyu izleyin:

Ses Yalıtım Malzemeleri ve Teknikleri

Trafik gürültüsü veya gürültülü komşular gibi bir odanın dışından gelen gürültüyü engellemek için doğru ses yalıtım malzemelerine ihtiyacınız vardır. Ses iletimini en aza indirmek için ses bariyeri olarak çalışacak ürünler kullanmalısınız. Ses bariyeri; Bu genel bir isimdir burada satın alacağınız ürünün hangi frekans aralıklarında kaç dB yalıtım yaptığını ve bu ürünün sizin gürültü problemlerinize maksimum verim sağlayabileceğinden emin olmalısınız.

Ek olarak, ses dalgalarının içlerinden titreşmemesi için bir duvarın, tavanın veya zeminin yapısını ayıran “akustik izolatör” malzemeleri  kullanabilirsiniz.

Ses engelleme malzemeleri , gürültünün duvarlar, tavanlar, kapılar, pencereler ve zeminlerden geçmesini engeller. Sesi durduran malzemeler tipik olarak yoğun ve esnektir. Genel olarak konuşursak, gürültünün içlerinden geçemeyecek nitelikte olması gerekmektedir. Türk insanı için ağır ve kalın her zaman tercih sebebi gibi görünse de burada önemli olan ürünün kalınlığı değil niteliğidir. Eğer kalınlık ve ağırlık geçerli bir referans olsaydı binalardaki kalın duvarlar ve tavanların ses geçirmez olması gerekirdi.

Ses geçirmez odaların, duvarların ve daha fazlasının nasıl yapılacağına ilişkin aşağıdaki bilgilerde bulacağınız gibi, akustik alçıpanlar, karkas sistemleri, ses bariyeri, epdm veya elastomerik ürünler kullanabilir , gürültünün duvarlar, tavanlar ve zeminler boyunca hareketini engelleyebilirsiniz.

Ses engelleme yöntemleri. En etkili ses engelleme yöntemleri, etkili bir şekilde çift cedar duvar inşa etmeyi içerir. Buradaki fikir, bu çift duvarların ayrılması, böylece titreşimlerin içlerinden geçmemesini sağlamaktır.

Şaşırtmalı dikme konfigürasyonları, alçıpanı tutmak için özel akustik taşıyıcılar ve birden fazla alçıpan tabakası, bir duvarın bir tarafını diğerinden ayıran popüler yöntemlerdir. Daha fazla bilgi için Duvar Ses Yalıtımı makalemize göz atabilirsiniz.

Ancak sorun şu: Büyük bir tadilat yapmadığınız veya öncelikli olarak ses kontrolü olan bir ev inşa etmediğiniz sürece, bunlar gibi ciddi ses engelleme stratejileri kullanmak çok pahalı ve karmaşık olabilir. Bu önlemleri, duvarlar ve tavanlar zaten açıkken almak en iyisidir. Duvarlar kapalıysa alçıpan bölme duvar ses yalıtımı daire gibi alanlarda ses sorununu ortadan kaldırmak için harika bir çözümdür. Burada sadece dikkat edilmesi gereken şey tavanın asmolen tavan olmamasıdır. Zira asmolen tavanlarda tavandan da ses geçişleri olduğundan ayrıca tavan yalıtımı yaptırmak gerekecektir.

Evinizin sahibiyseniz ve bütçeniz varsa, aşağıda tartışılan etkili ve kalıcı çözümler mümkündür. Çeşitli ses engelleme çözümlerinde size rehberlik edeceğiz.

Kiralık bir evde oturuyor ve çözüm arıyorsanız, uygun fiyatlı, uygulanabilir alternatiflere ihtiyacınız olacak. Evlerde Ses Yalıtımı çözümlerine bakın .

Profesyonel Ses Yalıtımlı Kapılar

Kapılar, bir evin içindeki sesin hareketini kontrol etmede önemli bir rol oynar. Doğru kapıları seçmek, sesi engellemek için alabileceğiniz en kolay ses yalıtımı önlemlerinden biridir.

Standart kapılar tipik olarak bir duvardaki en ince yapı elemanlarıdır. Daha kalın – bazen yalıtımlı ya da katmanlı – duvar yapımından yararlanmadıkları için, genellikle gürültüyü engelleme konusunda zayıf bir iş çıkarırlar. Gürültü kolayca içlerinden geçer.

Akustik kapı olarak bilinen ses yalıtım kapıları yapı elemanlarının en zayıf noktalarını ortadan kaldırmak için harika çözümler sunar. MDF Lam, Lake boya, laminat veya doğal kaplama seçenekleri ile kullanıcılara ses yalıtımlı kapı olduğunu hissettirmez. Kapılarda bulunan lambalar içine yerleştirilmiş akustik contalar ışık sızdırmaz hava geçirmez ve alt kısmına yerleştirilmiş akustik giyotin ile ses yalıtımını maksimum seviyeye çıkarır.

 

Duvar Ses Yalıtımı

Profesyonel bir duvar yalıtımı yapmak her alan için farklılık gösterebilir. Örneğin bir jeneratör odasında yapılacak ses yalıtım detayını, evin ortak duvarında yapmak gereksiz bir maliyet yüklenmek olmaz mı ? Öyleyse her gürültünün farklı bir profesyonel ses yalıtımı detayı olması gerekmez mi ? Konutlarda genellikle katlar arası ses yalıtımı, parke altı ses yalıtımı, ortak duvar ses yalıtımı gibi detaylar mevcuttur. Bunun yanında asansör dairesi, hidrofor odası ses yalıtımı, kazan dairesi ses yalıtımı binalarda akustik düzenleme gerektiren alanlardandır.

Bir odadaki gürültüyü kontrol etmek veya bir odaya geçişini engellemek istiyorsanız, evinizin ortak duvarları öncelikle yalıtım yapmayı düşünmeniz gereken noktalardandır. Duvarlar için kullanılan çoğu ses yalıtımı tekniğinin tavanlar için de kullanıldığını unutmayın.

Ne yazık ki, binalar hafif yapı elemanlarının kullanımı ile inşa edildiğinden gürültüyü engellemede sadece marjinal olarak etkilidir. Ses dalgaları bir yüzeye girdiğinde ok gibi ilerlemediğinden ve yüzey üzerine çarptığında titreşim oluşturduğundan yüzey malzemesi boyunca duyulabilir gürültü olarak yayılırlar ve yüzeyde serbestçe hareket ederler.

Duvarlar için STC Derecelendirmeleri

Karşılaştırma için standart bir duvar üzerinde alçı sıvar ile yapıldığında kağıt inceliğinde olur ve STC derecesi 15 iken kalın bir sıvar ile yapılmış bir duvarın ortalama STC derecesi 22 33 arasındadır. Bu aralık yapıda kullanılan duvar malzemesinin Tuğla, bims, ytong olmasına ve kalınlığına göre değişebilmektedir.

Peki bu STC değeri yeterli mi ? Avruda standartlarında STC 54 değeri ve üzerinde bir yalıtım yapı yönetmeliğine girmiştir. Genellikle bu değerin üzerinde yapıların planlanması önerilmektedir. Bu değerlere ulaşmak için standart bir duvardan daha fazlası gerekecektir.  Uygulama için farklı yöntemler bulunmaktadır örneğin bunlardan biri SoundCell ürünlerinin duvarın her iki yüzeyinden yapıştırma şeklinde uygulayıp 12.5mm alçıpan ile kapatmak iken bir başka uygulama karkas sistemi ile birlikte kullanmak örnek olarak verilebilir. Bu ve benzer ürünler STC derecelendirmesine katkıda bulunur. Burada önemli olan sizin ne kadar performans istediğiniz.

Bir ev inşa ediyorsanız veya yeniden tadilat yapıyorsanız, katlar arasında ve ortak duvarlarda ses yalıtımı yapmak için harika bir zaman olabilir.

Katlar Arasında Ses Yalıtımı

Standart bir apartman dairesi tasarlıyorsanız  katlar arasında ses yalıtımı yapmak kolay ve maliyet ekonomik seçeneklerdendir. Burada inşa aşamasındaysanız şap altında yüzer şap seçeneklerini düşünmelisiniz. Öncelikle bu fiyat ekonomik bir model olmasının yanında, yalıtım malzemesi brüt beton ile şap arasında kalarak burada oluşacak darbe ve titreşimlerin binaya geçmeden yalıtım ürünü tarafından engellenmektedir. Elbette kullanılacak ürünün şap suyundan etkilememesi, ezilmemesi gibi etkili yapıya sahip olmalıdır.

Mevcut bir evde veya dairede, yukarıdaki kattan aşağıdaki odaya (veya tam tersi) gelen gürültüyü kontrol etmek, özellikle yukarıdaki odanın sahibi değilseniz veya kontrol etmiyorsanız çok zor olabilir. Bununla ilgili daha fazla bilgi için lütfen Evde Ses Yalıtımı Nasıl Yapılır konusuna bakın.

Şap altında ses yalıtımı fırsatını yoksa o halde parke altında ses yalıtımı seçeneğini muhakkak değerlendirmelisiniz. Parke altında etkili ses yalıtım seçenekleri bulunmaktadır. Burada kullanılabilecek yüksekliğe göre çok çok profesyonel yalıtım seçenekleri bulunmaktadır. Bir akustik uzmanımızdan destek isteyebilirsiniz.

Makalemiz sizlere kılavuz için hazırlanmış olsa da her ses yalıtım sorununu için akustik uzmanlarımızdan profesyonel bir akustik danışmanlık hizmeti almaktan lütfen çekinmeyin.

 

 

İlginizi çekebilecek diğer yazılar
Kategoriler
Ses Yalıtımı
Gürültü türleri genel olarak ikiye ayrılır. Darbe gürültüsü (Darbe Doğuşumlu) ve havadan yayılan gürültüdür (Hava doğuşumlu) . Yan sesler gibi diğer gürültü türleri çoğunlukla çevreden kaynaklanır ve duvarların ve pencerelerin ses yalıtımı ile çözümlenebilen sorunlardır. Darbe Gürültüsü   Birisi bir kitabı düşürdüğünde veya ayağını yere vurduğunda, ortaya çıkan sese darbe yada çarpma gürültüsü denir. Darbe […]
Gürültü Problemi
Gürültü Seviyesi ve İşitme Hasarı kulak sağlığı için oldukça önemli bir detay. Gençler henüz farkında değil. Güzel bir günde metroya yürüdüğünüzü, güneşin ışıldadığını, güneş gözlüklerinizi taktığınızı ve kulaklığınızın kulağınıza tam oturduğunu hayal edin. Tam metroya ulaştığınız anda en sevdiğiniz şarkı çalmaya başlar. Tren elbette büyük bir gürültüyle gelir ve artık en sevdiğiniz şarkıyı duyamazsınız, bu […]
Ses Yalıtım Süngeri
Ses Yalıtım Süngeri gürültüyü engeller mi ? Uzun zamandır karşılaştığımız sorulardan birine bu makaleyi yazarak cevap vermek istiyoruz.  İster gürültülü komşulara karşı ses yalıtımı isterse kendi ev stüdyonuzu inşa ediyor olun, ses yalıtımı süngeri yada diğer adıyla ses yalıtım köpüğü ile ilgili olarak her zaman aynı soru sorulur. “Ses Yalıtımı İçin İyi mi?” Kısa cevap:  […]
STC NRC IIC
STC, NRC ve IIC Farkı Nedir? STC ( Ses İletim Sınıfı) STC ( Ses İletim Sınıfı) , bir malzemenin veya ürünün sesin duvardan, tavandan, zeminden veya başka bir bina tertibatından geçmesini engelleme yeteneğini temsil eder – başka bir deyişle, havadan yayılan gürültünün bir yerden bir yere aktarılmasını durdurma. Kuzey Amerika’daki en yaygın ses ölçüm sistemidir […]
Antrasit Vicoustic Sünger
Akustik sünger kullanım alanları oldukça geniştir. özel olarak üretilmiş, değişik formlara sahip bir hacim akustik malzemesi olan bu süngerler günümüzde birçok alanda kullanılmaktadır. Tek amacı ortamda yayılan seslerin yankısını gidermek, hacim akustiğini düzenlemek maksadıyla kullanılmaktadır. En çok yanılgı ürünün ses yalıtımı yaptığı ile ilgilidir. Akustik sünger ses yalıtım malzemesi değildir. Zira sünger malzemelerin hiç bir […]