Sizi Arayalım
Hizmetlerimiz
Hizmetlerimiz

MR Odası Ses Yalıtımı

MR Odası Ses Yalıtımı için manyetik rezonansa kısa bir giriş yapalım. Manyetik rezonans görüntüleme, vücudun organ ve yapılarının ayrıntılı görüntülerini elde etmek için manyetik alan ve radyo dalgaları kullanan bir analizdir. Manyetik rezonans ekipmanı, içine hastanın daha sonra yerleştirileceği sedyenin yerleştirildiği halka şeklinde büyük bir mıknatıstan oluşur.

MR Odası Ses Yalıtımı

Muayene sırasında radyo dalgaları, bir anten tarafından algılanan ve komşu odadaki bilgisayara gönderilen vücut atomlarının manyetik konumunu manipüle eder. Bu bilgisayar, ondan görüntü elde etmek için gerekli bilgileri değiştirir. Bu görüntüler üç boyutlu görüntülere bile dönüştürülebilir.

Bu işlem sırasında, elde edilen görüntülerin kalitesini etkileyeceğinden, bu odadaki bozulmaların mümkün olduğunca küçük olması gerekmektedir. Hastane ses yalıtımı, örneğin klima üniteleri, röntgen cihazı, tomografi cihazları gibi farklı frekanslardaki titreşimlerin yolunda rahatsızlık yaratan birçok unsurun olduğu dikkate alındığında makinanın kendisi, bu nedenle titreşim önleyici bağlantıların kullanılması gerekli olacaktır. Bu titreşim önleyici takozlar, MRI makinesinin tabanına iletilmeden önce binanın yapısı boyunca iletilen bu uyarıları azaltmaktan sorumlu olacaktır. Benzer şekilde duvar tavan gibi alanlardan geçen gürültülerin oluşturduğu titreşimlerde dikkate alındığında bu alanların da yalıtılması MR makinasının  daha hassas görüntülemeler yapmasını sağlayacaktır.

MR Odası Ses Yalıtımı

MRI odaları Faraday kafesi prensibine dayanmaktadır. Faraday kafesleri, bir MRI ekipmanının temel ve önemli bir parçasıdır. Mıknatıs, radyo dalgalarının ve onun ürettiği güçlü manyetik alanların, hem rezonans görüntülerini tedavi eden ekipman hem de diğer mevcut ekipman gibi diğer hastane ekipmanlarına müdahale etmesini önlemek için elektriksel olarak iletken malzemelerle özel olarak yapılmış bir mahfaza içindedir.

Görevi, dışarıdan gelen radyo frekansı girişimini ortadan kaldırmak, böylece görüntülerin alınmasını ve üretilmesini etkilememesinin yanı sıra, kendisi tarafından üretilen güçlü manyetik alanların muhafazanın dışına yayılmasını önlemektir. Radyo Frekansı muhafazası, Mıknatısı çevreleyen ve elektromanyetik dalgaların içine girmesini veya çıkmasını önleyerek boş bir elektrik alanını koruyan metal bir kutuya dayanmaktadır.

YouTube video

Manyetik Rezonans Makinelerinin Titreşim Yalıtımı

Görüldüğü gibi, Faraday Kafesi prensibini sürdürmek için odanın tam bir muhafazasını tutmak esastır. Bu nedenle akustik yalıtım sistemi kurulurken bazı yönergelere uyulması gerekmektedir.

Birincisi, hem oda hem de içerideki elemanlar için ankrajların, odanın dışındaki herhangi bir metalik eleman ile temas halinde olmaması, yani alt beton levhanın veya diğer yapısal elemanların herhangi bir takviyesi ile temas halinde olmamasıdır. binanın metali, Ankrajlar, Faraday kafesine elektriksel olarak bağlı olmalıdır, bu nedenle elektriksel olarak iletken malzemelerden oluşmalıdır, ancak manyetik iletkenler olmamalı veya Faraday kafesiyle galvanik korozyona neden olmamalıdır.

Farklı seçenekleri aynı anda birleştirebilen MRI makinelerinin akustik yalıtımı için farklı çözümler bulunmaktadır.

1. Bir beton levhanın altında

Yüzer zeminlerin, duvarların ve tavanların izolasyonu “yüzer oda” veya “oda içinde oda” titreşim ve ses yalıtımı prensibi olarak bilinir. Oda, odanın zeminini, duvarlarını ve tavanını yalıtmak için tüm yüzeyinde binanın yapısından titreşim önleyici bağlantılar vasıtasıyla yalıtılmıştır. Bu şekilde, aşağıdaki resimde görülebileceği gibi, binanın yapısından iletilebilecek olası gürültü iletimini (odanın ses yalıtımı) ve titreşimleri önlemiş oluyoruz:

MR Odası Ses Yalıtımı

MR Odası Ses Yalıtımı

Bunu elde etmek için, daha önce maruz kalan görüntünün ayrıntılarını kullanarak, yalıtılacak alanların her birinde farklı tipte titreşim önleyici montajlarla farklı çözümler kullanılır. Çatı “asma tavan” vasıtasıyla yalıtılır, böylece binanın yapısından iletilen titreşimlerin yalıtılmasını sağlayan bir akustik askı kullanılarak yalıtım malzemeleri (hem ısı hem de akustik) içeren kompozit bir bloğun üst levhaya birleştirilmesi, odaların ses yalıtımının sağlanması gerekmektedir.

İç duvarlar ayrıca binanın yapısal duvarlarına, binada yapısal olarak iletilen olası uyarılardan yüksek akustik yalıtım elde etmek için tasarlanmış duvar akustik izolatörleri ile birleştirilir.

Son olarak, odanın zemininin akustik izolasyonu, ya görseldeki gibi sürekli bir eleman olan bir betonarme döşemenin altına yüzer zemin ayakları yerleştirilerek ya da taban boyunca dağıtılmış elastomerik akustik askılar (manyetik olmayan çelik ile) yerleştirilerek yapılır. levhanın Bu beton levha, tüm yüzey üzerinde daha eşit bir yük dağılımı sağlamaya hizmet eder.